Terminologija pretraživača

kompilirana na predlog clanova I-Search Digest-a

 
 

 Namena ovog recnika ili liste termina koji se odnose na pretrazivace je da komplementira diskusije u okviru foruma I-Search Digest koji uredjuje Marshall D. Simmonds i izdaje AudetteMedia. Ako zelite da se pretplatite na I-Search Digest, posaljite poruku bez teksta elektronskom postom na adresu join-i-search@list.mmgco.com. Takodje postoji i arhiva foruma I-Search. I-Search recnik je preveden na sledece jezike:

 

NOVO:

En Français  francusku verziju pripremio Chris Hédé
  In Italiano italijansku verziju pripremio Andrea Misso
  Auf Deutsch nemacku verziju pripremio Karl Heinz Resch
  Versión en Español spansku verziju pripremio Oscar Gonzalez Alba
  NL-versie holandsku verziju pripremio Gert Gremmen
  English Version originalnu englesku verziju pripremio Keith Bramich
  Verzija na srpskom  ovu verziju pripremila Tijana Miletic 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

 

Ovaj recnik moze pomoci novim clanovima I-Search Digest-a da razumeju termine i koncepte o kojima se diskutuje, kako ne bi morali da procitaju sva prethodna izdanja foruma. Nadamo se da ce definicije takodje biti korisne u opstem razjasnjavanju znacenja termina u vezi sistema za pretragu.

Ove definicije nisu definitivne niti autoritativne - molimo vas da slobodno koristite ovu stranu kao skicu. Ako se ne slazete sa nekom definicijom (ili mozete da je poboljsate), posaljite poruku I-Search listi sa vasom sugestijom. Lista definicija nikada nece biti potpuna - ako nesto nedostaje, molimo vas zatrazite na forumu I-Search da neko obezbedi odgovarajucu definiciju. Nove definicije koje budu formulisane ce takodje biti uvrscene u ovaj recnik.

Napomena prevodioca: nazivi samih termina su ostavljeni na engleskom, buduci da se na tom jeziku mahom i koriste, s tim sto je prevod naveden odmah do njih. Ukoliko primetite bilo kakve nepreciznosti, molim vas da mi posaljete e-mail na adresu tijana@compuserve.com.

 

 

Adjacency - Blizina
Kvalifikuje odnos reci u upitu poslatom pretrazivacu (ili direktorijumu). Pretrazivaci obicno dozvoljavaju korisnicima da preciziraju ako zele da se trazene reci nadju jedna do druge ili jedna blizu druge na internet stranicama koje se pretrazuju.
 
Agent Name Delivery - Isporuka zavisno od naziva agenta
Postupak kojim autori prezentacija salju pretrazivacke programe-robote na posebno pripremljene prezentacije, dok posetioce upucuju ka onome sto zele da oni vide. Ovo se postize (mi mislimo) koriscenjem SSI (ukljuceno od strane servera) ili drugih tehnika za stvaranje dinamickog sadrzaja. Na primer, SSI moze da se koristi za prikazivanje razlicitih sadrzaja klijentu zavisno od vrednosti elementa HTTP_USER_AGENT. Vecina uobicajenih internet softvera sadrzi tekst o agentu korisnika koji pocinje sa "Mozilla" (kovanica od reci Mosaic i Godzilla). Vecina pretrazivackih programa-robota ima posebne nazive agenata, kao sto su "Gulliver", "Infoseek sidewinder", "Lycos spider" i "Scooter".
 
Aktiviranjem vrednosti HTTP_USER_AGENT, razlicite stranice se mogu videti na istoj URL adresi, tako da regularni posetioci nikada nece videti stranicu koja je registrovana na pretrazivacima, a pretrazivaci nikada nece videti stranicu koja je namenjena posetiocima.
 
ArchitextSpider
Ime programa-robota pretrazivaca Excite.
 
Bridge Page
Vidi Gateway Page - Ulazna strana.
 
CGI
Common Gateway Interface (interfejs zajednickog ulaza) - standardni interfejs izmedju softvera internet servera i ostalih programa na istom kompjuteru.
 
CGI Program
U uzem smislu, bilo koji program koji regulise ulaz i izlaz podataka shodno CGI standardu. U praksi, CGI programi se koriste za obradu formulara i upita poslatim bazama podataka sa internet prezentacija i za stvaranje internet stranica sa ne-staticnim sadrzajem.
 
Channel listings - Liste kanala
Liste linkova za odabrane (i obicno popularne) web sajtove. Odrzavaju ih pretrazivaci i direktorijumi, a podeljene su u kategorije ili kanale. Sajtove bira urednik kanala i to cesto na osnovu njihovog postojeceg visokog rangiranja na listama pretrazivaca.
 
Client - Klijent
Kompjuter, program ili proces koji dostavlja zahtev za dobijanje podataka nekom drugom kompjuteru, programu ili procesu. Softver za citanje interneta je program-klijent. Programi-roboti pretrazivaca su (ili se mogu ponasati kao) klijenti.
 
Click through - Dolazak na prezentaciju klikiranjem
Proces klikiranja na link koji se nalazi na listi rezultata koje prikazuje pretrazivac kako bi se katalogirani sajt posetio.
 
Ovo je vazna karika u procesu kojim posetioci dolaze do sajta putem pretrazivaca. Visoko rangiranje sajta moze biti beskorisno ukoliko posetioci ne kliknu na link koji vodi ka tom sajtu. Tajna je obezbediti dobar opisni naslov i tacan i zanimljiv opis.
 
Crawler
Vidi Spider - Program-robot.
 
Dead Link - Mrtav link
Internet link koji ne vodi ka prezentaciji ili sajtu, verovatno usled toga sto je bilo server u kvaru, prezentacija se preselila ili vise ne postoji. Vecina pretrazivaca poseduje tehnike za automatsko uklanjanje takvih stranica sa svojih lista, ali kako internet raste iz dana u dan, pretrazivacima postaje sve teze da redovno provere sve registrovane stranice. Prijavljivanje mrtvih linkova, tj. dostavljanje adrese mrtvog linka pretrazivacu, pomaze da indeksi ostanu uredni i tacni.

De-listing - Uklanjanje sa liste
Uklanjanje stranica sa liste pretrazivaca.

Do uklanjanja moze doci iz razlicitih razloga, izmedju ostalog usled nepouzdanosti masine koja udomljava sajt ili usled primecenih pokusaja laznog katalogiranja.

Description
- Opis
Opisni tekst o internet prezentaciji koji se prikazuje, obicno uz naslov prezentacije i njen URL, kada se ona pojavi na listi prezentacija koju pretrazivac ili direktorijum kompilira kao odgovor na odredjeni upit. Neki pretrazivaci u tu svrhu koriste opis sa meta tagova za opis - drugi formulisu svoj opis na osnovu teksta iz prezentacije. Direktorijumi cesto koriste tekst koji korisnik prilozi prilikom registracije.

Directory - Direktorijum
Server ili grupa servera koji se bave katalogiranjem internet prezentacija i koji odgovaraju na upite prikazivanjem listi odgovarajucih internet prezentacija. Direktorijumi (takodje zvani Indeksi) se obicno manuelno kompiliraju, na osnovu podataka koje korisnici daju prilikom registracije prezentacija (kao na primer whatsnew.com), i cesto podlezu izboru i/ili kategorizaciji urednika (kao sto je slucaj sa Yahoo).
 
Domain - Domen
Pod-grupa internet adresa. Domeni su organizovani po odredjenoj hijerarhiji, i imena domena nizeh nivoa cesto sadrze odrednice internet prezentacija koje se nalaze u okviru odgovarajucih domena visokog nivoa. Najznacaniji deo adrese se nalazi na kraju - uobicajeni domeni visokog nivoa su .com, .edu, .gov, .org (koji dele adrese na razlicite oblasti). Geografske odrednice koje oznacavaju razlicite drzave se takodje smatraju domenima visokog nivoa (na pr. .ar, .ca, .fr, .ro itd.).
 
Znacaj domena za terminologiju pretrazivaca je u tome sto ce internet prezentacije koje imaju svoj domen (na pr. http://www.nativetongues.com) cesto biti u boljem polozaju nego prezentacije koje se nalaze u pod-direktorijumu domena neke druge organizacije (na pr. http://ourworld.compuserve.com/homepages/tijana/).
 
Doorway Page
Vidi Gateway Page - Ulazna strana.
 
Fake Copy Listings - Registrovanje laznih kopija
Ponekad se desava da zlonamerna kompanija prisvoji internet prezentaciju ili ceo internet sajt, ponovo ga objavi na drugoj URL adresi i registruje ga na jednom ili vise pretrazivaca. Ako pretrazivaci daju visi rang kopiji nego originalu, to moze prouzrokovati gubitak odredjenog broja posetilaca za prvobitni sajt. Ako ustanovite da je neko na ovaj nacin prisvoji vas sajt, pisite doticnoj kompaniji i zatrazite da uklone sadrzaj koji su preuzeli. Takodje kontaktirajte servis koji udomljava sajt te kompanije, sve druge kompanije koje imaju koristi od ovog prisvajanja materijala i sve pretrazivace koji su u to umesani. Ako lopovi odbiju da uklone materijal ili vas ignorisu, potrazite pravni savet po tom pitanju. Takodje se isplati imati pismeni dokaz koji moze podrzati vasu tvrdnju da je vasa verzija materijala prvobitna i da ste vi vlasnik autorskih prava. Isto vidi Mirror Sites - Istovetni sajtovi.

False Drop
- Pogresan istovar
Web strana koju pretrazivac ili direktorijum navede na spisku rezultata, a koja se ne odnosi na dati upit sto se moze desiti iz jednog od sledecih razloga:
  • Navedena stranica sadrzi navedene kljucne reci, ali u drugom kontekstu, sa drugacijim znacenjem ili sa drugacijim odnosom medju recima od onog koji je korisnik ocekivao.
  • Navodjenje pomenute stranice se postiglo laznim katalogiranjem.
  • Postoji greska u bazi podataka ili virus u programu pretrazivaca za obradu upita.
Font and Background Spoofs - Obmane sa tekstom i pozadinom
Razne tehnike koje se koriste za postavljanje nevidljivog teksta na internet prezentacije kako bi se rangiranje prezentacije poboljsalo bez promene izgleda stranice. Ove tehnike se uglavnom zasnivaju na koriscenju istih vrednosti boja za tekst i pozadinu (bela boja, na primer). Vecina pretrazivaca moze da otkrije ovakve trikove.
 
Frames - Okviri
HTML tehnika kojom se kombinuju dva ili vise posebnih HTML dosijea u okviru jednog ekrana softvera za citanje interneta. Na ovaj nacin se mogu kreirati slozeni interaktivni fajlovi sa visestrukim okvirima i pod-okvirima kako bi internet prezentacija bila efektnija.

Sajt koji sadrzi okvire cesto pravi probleme pretrazivacima i moze se desiti da ne bude pravilno katalogiran. Pretrazivaci ce cesto katalogirati samo onaj deo sajta koji ne sadrzi okvire, njegov <NOFRAMES> deo, tako da treba obratiti paznju da <NOFRAMES> deo sadrzi odgovarajuci tekst koji programi-roboti mogu procitati. Ako vas sajt koristi okvire, razmotrite mogucnost kreiranja ulazne stranice ili dodavanja navigacionih linkova unutar stranica sa okvirima. Na pretrazivacima registrujte glavnu stranicu, onu koja sadrzi <FRAMESET> tag. Ako vasa prezentacija ima ulaznu stranu, nju treba posebno registrovati.
 
Gateway Page - Ulazna strana
Ulazna strana je strana koja je registrovana na pretrazivacu (programu-robotu) da bi algoritmu relevantnosti tog programa-robota dala podatke koji su mu potrebni, u obliku u kome su mu potrebni, kako bi vas sajt bio plasiran na tacan nivo relevantnosti za temu ili teme o kojima je rec. Ovakvo odredjivanje relevantnosti za odredjenu temu se zove plasiranje. Ulazna strana moze dati podatke programu-robotu bez prikazivanja istih regularnom posetiocu. Svrha ulazne strane je upravo u tome da omoguci internet prezentaciji da jedan aspekt pokaze programu-robotu, a drugi posetiocima.
 
Postoji vise razloga zasto se moze instalirati ulazna strana. Autor prezentacije mozda ne zeli da javno otkrije svoju taktiku za plasiranje prezentacije, ili mozda iz estetskih razloga ne zeli da posetioci vide prezentaciju u formatu koji je najlaksi za obradu programu-robotu. Razlog takodje moze biti da format koji jedan od programa-robota najbolje cita, nije najpogodniji format za neke od drugih programa-robota. Koriscenjem ulaznih strana mozete svakom programu-robotu predstaviti vas sajt na nacin za koji se zna ili pretpostavlja da je za njega najpogodniji.
 
Primer ulazne strane:
http://www.isquare.com/gateway.htm
 
Gulliver
Ime programa-robota pretrazivaca Northern Light.
 
Hidden Text - Sakriveni tekst
Tekst na internet prezentaciji koji mogu da 'vide' programi-roboti pretrazivaca, ali ne i posetioci, obicno usled toga sto je tekst iste boje kao i pozadina, zato sto su upotrebljeni visestruki tagovi za naslov ili zato sto je tekst HTML napomena. Sakriveni tekst se cesto koristi pri laznom katalogiranju. Mnogi pretrazivaci sada mogu da otkriju upotrebu sakrivenog teksta i cesto mogu bilo da uklone nepropisne prezentacije iz svoje baze podataka ili da takvim prezentacijama dodele nize rangiranje.
 
Hit - Pogodak
U kontekstu posecivanja internet prezentacija, jedan pogodak predstavlja jedan zahtev za pristup bilo tekstualnom ili grafickom fajlu. Ako, na primer, internet prezentacija sadrzi deset dugmeta koja su kreirana od razlicitih slika, jedna poseta od strane osobe koja koristi softver za citanje interneta sa aktiviranom grafikom ce se ocitati kao jedanaest pogodaka na serveru.
 
U kontekstu upita poslatog pretrazivacu, pogodak oznacava broj internet prezentacija koje odgovaraju na upit i koje je pretrazivac ili direktorijum prikazao kao rezultat upita.
 
HTML
HyperText Markup Language (hipertekstualni jezik za naznacavanje) - (osnovni) jezik koji se koristi za pisanje internet prezentacija.
 
HTTP
HyperText Transfer Protocol (protokol za prenos hiperteksta) - (osnovni) protokol koji se koristi za komunikaciju izmedju internet servera i softvera za citanje interneta (klijenata).
 
Inbound Link - Link ka prezentaciji
Hipertekstualni link koji vodi ka odgovarajucoj strani sa nekog drugog mesta i koji na taj nacin dovodi posetioce na tu stranu (vidi promet). Broj linkova ka odredjenoj prezentaciji se koristi za oznacavanje njene popularnosti.
 
Index - Indeks
Vidi Direktorijum. Takodje se odnosi i na baze podataka internet prezentacija koje odrzavaju pretrazivaci ili direktorijumi.
 
Keyword - Kljucna rec
Rec koju sadrzi upit poslat pretrazivacu, bilo da je jedina ili jedna od vise reci u upitu.
 
Keyword Density - Gustina kljucnih reci
Kvalifikuje blizinu kljucnih reci u tekstu internet prezentacije. Neki pretrazivaci koriste ovu osobinu za plasiranje. Postoje sistemi za analizu ove karakteristike koji omogucavaju poredjenje razlicitih stranica i stoga i kreiranje stranica sa gustinom kljucnih reci slicnom stranicama kojima je dodeljen visoki plasman. Dodatni podaci se mogu naci na adresi: http://www.searchengine-help.com/density/
 
Keyword Phrase - Kljucni izraz
Izraz koji sadrzi upit poslat pretrazivacu, bilo da je jedini ili jedan od vise izraza u upitu.
 
Keyword Stuffing - Pretrpavanje kljucnim recima
Ponavljanje kljucnih reci i izraza u META tagovima ili na drugim mestima.
 
Link Popularity - Popularnost linka
Vidi Page Popularity - Popularnost prezentacije.

Meta Search - Meta pretrazivanje, Visestruko pretrazivanje
Pretrazivanje rezultata pretrazivanja. Upit se salje na vise pretrazivaca ili direktoriuma, a prikazuju se svi rezultati koji stignu od raznih pretrazivaca, po mogucstvu nakon sortiranja i uklanjanja duplikata.
 
Meta Search Engine - Meta pretrazivac, Visestruki pretrazivac
Server koji prosledjuje upite mnogim pretrazivacima i/ili direktorijumima i zatim rezimira sve rezultate, kao sto su na primer, Dogpile, Metafind i Metasearch.
 
Meta tag
Element koji se postavlja u okviru zaglavlja HTML teksta na internet prezentaciji, i obezbedjuje podatke koji softver za citanje interneta "ne vidi". Najcesce korisceni meta tagovi (i meta tagovi koji su najznacajni za pretrazivace) su KEYWORDS (Kljucne reci) i DESCRIPTION (Opis). Kljucne reci omogucavaju autoru da naglasi znacaj odredjenih reci koje su upotrebljene u prezentaciji. Neki pretrazivaci ce reagovati na takve podatke, a neki ce ih ignorisati. Meta tag za opis omogucava autoru da tekst rezimea koji pretrazivac prikazuje na listi rezultata upita bude pod njegovom kontrolom. Neki pretrazivaci medjutim ignorisu i ovakvu vrstu podataka.
 
Meta tag HTTP-EQUIV se koristi za davanje HTTP komandi i to cesto zajedno sa tagom REFRESH (Obnavljanje) koji obnavlja sadrzaj stranice posle odredjenog broja sekundi. Ulazne stranice ponekad koriste ovu tehniku kako bi prisilile sofver za citanje interneta da prikaze neku drugu stranu ili sajt. Vecina pretrazivaca je programirana da na to reaguje i u tom slucaju ce katalogirati poslednju stranu i/ili dodeliti nize rangiranje sajtu. Infoseek ima stroga pravila protiv ove metode i moze da kazni vas sajt ili cak i da ga zabrani.
Ostali uobicajeni meta tagovi su GENERATOR (Tvorac) koji obicno reklamira softver koji je upotrebljen za kreiranje prezentacije i AUTHOR (Autor) koji imenuje autora prezentacije i cesto sadrzi njegovu e-mail adresu, URL njegove prezentacije i druge podatke).
 
Mirror Sites - Istovetni sajtovi
Visestruke kopije internet sajtova ili prezentacija koje se obicno nalaze na razlicitim serverima. Proces registrovanja takvih kopija na pretrazivacima se cesto smatra laznim katalogiranjem, jer na vestacki nacin povecava relevantnost tih stranica. Filteri kao sto je Infoseek Sniffer su poceli da uklanjaju visestruke kopije sajtova.
 
Multiple Keyword Tags - Visestruki tagovi sa kjucnim recima
Upotreba vise od jednog taga sa kljucnim recima kako bi se povecala relevantnost najboljih kljucnih reci u prezentaciji. Nije preporucljivo. Pretrazivaci ce to prepoznati kao tehniku laznog katalogiranja ili ce samo uzeti u obzir jedan tag i ignorisati sve ostale.
 
Multiple Titles - Visestruki naslovi
Ranije je bilo moguce ponavljati HTML tag za naslov nekoliko puta u okviru zaglavlja teksta kako bi se poboljsalo rangiranje na pretrazivacima. Sada vecina pretrazivaca prepoznaje ovaj trik.
 
Optimization - Optimizacija
Oznacava promene na internet prezentaciji koje je autor uveo kako bi poboljsao rangiranje te prezentacije na jednom ili vise pretrazivaca i predstavlja nacin kojim se moze pomoci potencijalnim klijentima ili posetiocima da nadju sajt. Optimizacijom se mogu smatrati promene u dizajnu i prezentaciji podataka, dodavanje novog teksta u naslovima, tagovima za naslov, meta tagovima, opisima tipa 'alt' i promene u okviru prvih 200-250 reci glavnog teksta. Velike slike koje se nalaze na pocetku strane treba pomeriti nanize. Treba izbegavati okvire (izuzev ako su navigacioni linkovi postavljeni unutar okvira).
 
Page Popularity - Popularnost prezentacije
Odredjuje se brojem linkova za odredjenu prezentaciju (linkova koji vode ka toj prezentaciji). Neki pretrazivaci koriste ovaj broj u procesu plasiranja sajtova.

Placement
Vidi Positioning - Plasiranje.

Politeness Window
- Margina uctivosti
Da ne bi preopteretili nijedan server, vecina programa-robota pretrazivaca ogranicavaju svoj pristup svakom serveru. Ako se vasa prezentacija nalazi na serveru koji udomljava hiljade drugih prezentacija, moze doci do toga da program-robot nikada ne stigne do katalogira vasu prezentaciju, sto je jak argument za posedovanje sopstvenog servera.

Portal
Vidi Gateway page - Ulazna strana.

Positioning - Plasiranje
Proces kojim pretrazivac ili direktorijum odredjuje hijerarhiju internet sajtova ili stranica tako da se najrelevantniji sajtovi prvi pojave na listi rezultata pretrage na odredjeni upit.
 
Positioning Technique - Tehnika plasiranja
Metoda modifikacije internet prezentacije tako da je pretrazivaci (ili jedan poseban pretrazivac) tretiraju kao relevantniju za odredjeni upit (ili niz upita).
 
Query - Upit
Rec, izraz ili grupa reci, koje se mogu navesti u kombinaciji sa drugim elementima sintakse, i koje pretrazivacu ili direktorijumu sluze kao instrukcije za pronalazenje odgovarajucih internet prezentacija.
 
Ranking - Rangiranje
Vidi Positioning - Plasiranje.
 
Referrer - Upucivac
URL adresa internet prezentacije sa koje je posetilac stigao na vasu prezentaciju i koju evidentira serverov dosije. Ako je posetilac dosao do vase prezentacije direktno sa liste pretrazivaca, upit koji je bio poslat pretrazivacu i koji je posetioca doveo do vase prezentacije ce se ocitati u okviru URL adrese upucivaca. Na taj nacin se moze lako videti koje kljucne reci dovode posetioce. Do podataka o upucivacu se takodje moze doci putem document.referrer u okviru JavaScripta ili putem promenljive vrednosti HTTP_REFERER (do koje se moze doci uz pomoc programskih jezika).
 
Registration - Registracija
Proces kojim se pretrazivac ili direktorijum informise da treba da katalogira novu internet prezentaciju ili sajt.
 
Relevancy Algorithm - Algoritam relevantnosti
Metod pronalazenja kljucnih reci iz upita u sadrzaju internet prezentacije koji koriste pretrazivaci i direktorijumi i koji omogucava odredjivanje redosleda kojim se pronadjene prezentacije prikazuju na listi rezultata. Svaki pretrazivac ili direktorijum verovatno koristi drugaciji algoritam koji s vremena na vreme menja ili poboljsava.
 
Re-submission - Ponovna registracija
Ponavljanje procesa registracije na pretrazivacima jednom ili vise puta za istu prezentaciju ili sajt. U odredjenim okolnostima pretrazivac moze smatrati da je takva praksa sumnjiva, jer moze da ukaze na eksperimentisanje sa tehnikama laznog katalogiranja.

Pretrazivaci Infoseek i Altavista su pogotovo podlozni laznom katalogiranju, jer vrlo brzo registruju prezentacije i stoga se sa njima moze lako eksperimentisati. Oba pretrazivaca iz svoje baze podataka uklanjaju prezentacije koje su vise puta registrovane, a Infoseek na primer dozvoljava samo jednu registraciju iste prezentacije u peridu od 24 sata. Povremena ponovna registracija obicno ne stvara nikakve probleme.
 
Robot
Bilo koji program za citanje interneta koji sledi hipertekstualne linkove i moze da pristupi internet prezentaciji, a nije direktno pod ljudskom kontrolom, kao na primer programi-roboti pretrazivaca, programi-prikupljaci koji izvlace adrese za elektronsku postu i druge podatke sa internet prezentacija i drugi intelegentni pretrazivacki programi na internetu. Bazu podataka internet robota odrzava Webcrawler.
 
robots.txt
Text fajl koji se nalazi u direktorijumu visokog nivoa internet prezentacije i zabranjuje pristup robotima na odredjene strane ili u pod-direktorijume u okviru tog internet sajta. Samo roboti koji se pridrzavaju Standarda za sprecavanje pristupa robotima ce moci da procitaju i poslusaju komande iz ovog fajla. Roboti ce citati ovaj fajl svaki put kada posete sajt, tako da se stranice ili delovi sajta mogu proglasiti javnim ili privatnim u bilo kom trenutku promenom sadrzaja fajla robots.txt pre nego sto se sajt ponovo registruje na pretrazivacima. Jednostavan primer koji sledi pokazuje kako se moze spreciti da bilo koji robot poseti tajni (/secret) direktorijum:

User-agent: *
Disallow: /secret
 
Ukoliko zelite vise podataka, molimo vas posetite robots.txt stranu pretrazivaca Altavista.

Scooter
Ime programa-robota pretrazivaca Altavista.
 
Search Engine - Pretrazivac, Sistem za pretragu
Server ili grupa servera koji katalogiraju internet prezentacije, memorisu rezultate i prikazuju liste prezentacija koje odgovaraju na odredjeni upit. Indeksi se obicno kompiliraju uz pomoc programa-robota. Medju najznacajnijim pretrazivacima su: Altavista, Excite, Hotbot, Lycos, Infoseek, Northern Light i Webcrawler. Skrecemo vam paznju da je Yahoo direktorijum, a ne pretrazivac. Termin pretrazivac se takodje cesto koristi istovremeno i za direktorijume i za same pretrazivace.
 
Server
Kompjuter, program ili proces koji odgovara na zahteve klijenta za dobijanje podataka. Sve prezentacije na internetu se cuvaju na serverima, sto ukljucuje i one delove pretrazivaca i direktorijuma koji su dostupni preko interneta.
 
Sidewinder
Ime programa-robota pretrazivaca Infoseek.
 
Siphoning - Skretanje priliva posetilaca
Koriscenje razlicitih metoda kako bi se preuzeli posetioci nekog drugog sajta. Tehnike koje se koriste ukljucuju kopiranje citavih internet prezentacija (s tim sto su kopirane stranice malo promenjene kako bi se posetioci uputili na druge sajtove, a zatim registrovane na pretrazivacima) i koriscenje kljucnih reci koje "pripadaju" drugim organizacijama, drustvima ili internet prezentacijama.
 
Skewing - Prepravljanje rezultata
Prepravljanje rezultata koje prikazuju pretrazivaci tako da se, na primer, na popularne upite prikazuju prepravljene liste rezultata. Infoseek trenutno eksperimentise sa ovom tehnikom koristeci malu grupu urednika koja bira odredjeni broj sajtova kojima se zatim vestacki dodeljuje bolja relevantnost.
 
Slurp
Ime programa-robota Inktomi (koga koristi pretrazivac Hotbot).
 
Sniffer
Ime programa-filtera koga koristi pretrazivac Infoseek da spreci lazno katalogiranje. On otkriva visestruke kopije sajtova, obmane sa tekstom i pozadinom, visestruke tagove za naslov, pretrpavanje kljucnim recima i verovatno i druge oblike laznog katalogiranja.
 
Spamdexing - Spamdeksiranje, Lazno katalogiranje
Promena ili kreiranje fajla sa namerom da se obmane elektronski katalog ili sistem katalogiranja. Bilo koja tehnika koja moze da poboljsa rangiranje sajta na racun kvaliteta baze podataka pretrazivaca se takodje moze smatrati laznim katalogiranjem (koje se takodje zove spamming ili spoofing).
 
Spamming
Vidi Spamdexing - Spamdeksiranje, Lazno katalogiranje. Spamming se takodje koristi kao naziv za slanje nezeljenih elektronskih poruka na veliki broj adresa, i od ovog znacenja potice upotreba ovog termina u smislu opisanom pod naslovom Spamdexing - Spamdeksiranje, Lazno katalogiranje.
 
Spider, Spyder - Program-robot
Deo pretrazivaca koji putuje po internetu, memorise URL adrese i katalogira kljucne reci i tekst svake prezentacije koju nadje. Konsultujte Pregled pretrazivackih programa-robota za detaljnije podatke o posebnim programima-robotima. Takodje vidi Robot.
 
Splash page - Naslovna strana
Nalik na ulaznu stranu, s tim sto prikazuje pocetnu prezentaciju koju posetilac uvek vidi pre nego sto stigne na glavnu prezentaciju. Obicno sluzi kao naslov i ponekad iritira posetioce.
 
Spoofing
Vidi Spamdexing - Spamdeksiranje, Lazno katalogiranje.
 
SSI
Server Side Includes (ukljuceno od strane servera). Koristi se, na primer, za dodavanje dinamickog ili promenljivog sadrzaja internet prezentaciji.
 
Traffic - Promet
Oznacava posetioce internet prezentacije ili sajta. Takodje se odnosi na broj posetilaca, pogodaka, zahteva za pristup itd. u toku odredjenog perioda.
 
URL
Universal Resource Locator (Univerzalni lokalizator sredstava). Jedinstvena adresa koja oznacava svako posebno sredstvo na internetu. Pocetak adrese oznacava vrstu sredstva - na pr. http: je za internet prezentacije, ftp: za prenos fajlova, telnet: za direktnu interaktivnu komunikaciju sa odredjenim kompjuterom, a mailto: za adrese za elektronsku postu.
 
URL Submission - Prijavljivanje URL adrese
Vidi Registration - Registracija.
 
Web Copywriting - Pisanje tekstova za internet
Pisanje tekstova koji su posebno namenjeni internet prezentacijama. Slicno pisanju tekstova za bilo koju drugu vrstu publikacije, sposobnost pisanja dobrih tekstova za internet moze znatno uticati na plasman u okviru baze podataka pretrazivaca i usled toga se smatra jednom od vaznih metoda optimizacije.
 

 


Ovaj prevod je uskladjen sa engleskom verzijom od 14. juna 1998. Molimo vas da sve sugestije za terminoloske promene i dodatke posaljete Keith-u Bramich-u na Orion Web Dizajn.

Prevodilacke usluge