OBAVEŠTENJE PACIJENTU O BRONHOSKOPIJI


Šta je bronhoskopija?
Bronhoskopija je pretraga pomoću koje lekar može pregledati vaše bronhije i uzeti odgovarajuće uzorke iz njih za dodatne laboratorijske pretrage. To je potrebno radi postavljanja tačne dijagnoze i odluke o vašem optimalnom lečenju.
U ovoj ustanovi se pregled vrši pomoću savitljivog instrumenta (bronhoskopa). Cev savitljivog instrumenta je prečnika 6 mm i nju lekar uvodi kroz vaš nos ili usta u donje disajne puteve. Kroz cev lekar pregleda unutrašnjost vaših disajnih puteva. Pretraga nije bolna, no može izazvati neugodnost u nosu i grlu, kašalj i nagon na povraćanje.


Koji su rizici i komplikacije bronhoskopije?
Moguće je krvarenje i disajnih puteva, depresija disanja, poremećaji srčanog ritma, zastoj srca, pneumotoraks (proboj plućne maramice). Komplikacije se javljaju veoma retko, manje od 1% slučajeva. Smrtnost je zabeležena u 0,04% slučajeva.

Šta me očekuje kada dođem na pretragu?
Pre početka pretrage, sestra će vam postaviti nekoliko pitanja o vašim prethodnim bolestima, pušenju, lekovima koje uzimate i alergijama. Ako nosite zubnu protezu, trebat ćete je skinuti. Slušni aparat možete nositi tokom pretrage. Sestra će vam izmeriti pritisak, i dati po potrebi injekciju atropina u mišić.


Kako teče pretraga?
Sestra će vas postaviti na stolicu ili na krevet, a lekar će vam pomoću spreja anestezirati ždrelo i glasnice, kako bi pretraga bila ugodnija. Zatim će vam lekar kroz nos ili usta uvesti cev bronhoskopa u disajne puteve. Nakon dodatne anestezije kroz bronhoskop, vrši se pregled i lekar uzima uzorke za dodatne laboratorijske pretrage. Uzorci se uzimaju aspiriranjem, četkanjem, punkcijom ili biopsijom sitnim hvataljkama.


Što se događa nakon bronhoskopije?
Nakon pretrage 1 sat nećete smeti ništa jesti ni piti, jer su vam refleksi gutanja oslabljeni nakon anestezije i mogli biste se zagrcnuti. Ukoliko se bronhoskopija radi u ambulantnim uslovima poželjno je da vas neko odveze kući automobilom, jer nakon pretrage, nekoliko sati ne smete sami voziti. Nekoliko dana nakon bronhoskopije možda ćete osećati nelagodnost u grlu i možete imati tragove krvi u ispljuvku. Takođe možete nakon pretrage dobiti povišenu temperaturu, koja kratko traje i može se olakšati uzimanjem paracetamola.


Šta morate zapamtiti?

1. Pet dana pre zakazane bronhoskopije nemojte uzimati lekove koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (Andol, Aspirin)
2. Nemojte jesti niti piti od ponoći, pre jutarnje pretrage, odnosno najmanje 4 sata pre pretrage. Ako vam je želudac prazan, manja je verovatnoća mučnine i povraćanja. Ne pušite 48 sati pre pretrage.
3. Ukoliko imate redovno propisanu terapiju, uzmite je rano ujutro s malo tečnosti
4. Ukoliko ste dijabetičar, zatražite dodatna uputstva.
5. Ne smete voziti nakon pretrage. Organizujte sebi povratak kući nakon bronhoskopije.
 


Za dalje informacije možete nazvati na telefon 023/534-368

Specijalna bolnica za plućne bolesti "Dr Vasa Savić" Zrenjanin, Petefijeva br. 4