Plućna Bolnica Zrenjanin

 

Pojačajte svoje mentalne aktivnosti neurobikom

 

 

Mentalna aktivnost mozga, može se vežbati poput bilo kog mišića. Američki neurolozi osmislili su program vežbi, koje su zasnovane na najnovijim neurobiološkim saznanjima. Cilj je aktivirati obe moždane hemisfere a nove navike stvaraju i nove asocijacije

g

g Teza da je sve u našim glavama, pa tako i slabljenje mentalnih sposobnosti s godinama, ovih dana dobija i svoju naučnu potvrdu nekoliko neurobioloških timova.

Naime, naš organ za razmišljanje, uverili su se nedavno naučnici, stalno se obnavlja. Nervne ćelije, neuroni, svakodnevno odumiru, ali ih jednako toliko i svakodnevno nastaje.

Koji će od tih procesa biti dominantniji u našim je rukama, jer samo onaj koji ne postavlja nove izazove pred svoj mozak, treba strahovati od slabljenja ili gubitka intelektuanih i duhovnih dostignuća, odnosno starenja mozga. 

g gl
fl f f
Ta velika sposobnost mozga da se menja, obnavlja, bude prijemčiv na svaku promenu i mogućnost besprekornog funkcionisanja do duboke starosti, zapanjili su naučnike.

"Naš je mozak elastičan i u svakom se trenutku može obnoviti", tvrdi Isabel Gauthier, neurobiolog na Vanderbilt Univerzitetu u Nashvillu, država Tennessee, koju je toliko zaokupilo bavljenje moždanim funkcijama da nekoliko svojih prijatelja koje često uključuje u istraživanja može prepoznati prema snimcima njihovog mozga.

Polazeći od želje da se ustanovi kakve aktivnosti održavaju dulju kvalitetnu moždanu aktivnost, dr. Gauthier i njezine kolege došli su do mnogih saznanja koje mogu pomoći pri održanju moždanih funkcija na nivou visoke aktivnosti i održavanju njegove sposobnosti učenja.

Tako je dosadašnja dogma da je proces učenja najbrži  u ranom detinstvu, srušena.

Isabel Gauthier je naročito zanimala fascinantna strategija s pomoću koje mozak obrađuje nove podatke i zadatke, pa se zadržala na posmatranju kako ljudi postaju stručnjacima.

Šta je to što predanom ljubitelju i poznavaocu umetnosti omogućuje da na samo jedan pogled razazna je li reč o originalu, slike, na primjer, ili falsifikatu? Ili šta to zaljubljeniku u automobile omogući da bez teškoća prepoznaje pojedine modele auta.


Posmatajući tako moždanu aktivnost stručnjaka za pojedina područja, dr. Gauthier je zaključila da je za to odgovoran mali deo u našem mozgu FFA, područje odgovorno za vizualnu percepciju odnosno vid. To nam područje omogućava razlikovanje. Kod pacijenata koji su pretpjeli moždani udar to područje često biva oštećeno pa oni ne prepoznaju prijatelje i poznanike. No sada se javila mogućnost da se oštećeno područje "izbegne" tako da se s pomoću novih čula ili novih zadataka angažuju neka druga moždana područja koja će omogućiti ponovno prepoznavanje.

"Imamo posla s vrlo elastičnim organom", ustvrdio je neurobiolog Lawrence Katz s Duke Univerziteta u Durhamu, država Severna Karolina.

Proučavanje neobičnih postupaka i aktivnosti mozga tokom njihovog obavljanja, koje je proveo tim makrobiologa, iznedrio je nova otkrića o moždanoj aktivnosti.

Zahvaljujući njima, danas je poznato kako reaguje mozak na nove podražaje – govor, reči, muziku – i kako započinje proces učenja i sprema gotova informacija, što je odmah otvorilo i prostor za njihovu praktičnu primenu.

"To nam je pomoglo pri pristupu rehabilitacije pacijenata s moždanim oštećenjem i stvorilo uporište nizu postavki kako zdravom mozgu povećati efikasnost i radnu sposobnost", kaže dr. Katz, jedan od vodećih naučnika za područje mozga.

U svojoj novoj knjizi "Održimo mozak živim", razračunava sesa mnogim mitovima i dogmama o starenju mozga, tvrdeći da se mozak, odnosno mentalna aktivnost, može vežbati poput bilo kojeg mišića.

On je, stoga, osmislio program vežbi koje su zasnovane na najnovijim neurobiološkim saznanjima i koje je, aludirajući na trend vežbanja koji je 80-ih osvojio planetu, nazvao "neurobik".

S mentalnom se gimnastikom počinje već rano ujutro, pri uobičajenim jutarnjim ritualima. Tako se preporučuje tuširanje zavezanih očiju, kako biste uobičajene jutarnje postupke doživeli primarno posredovanjem drugih čula, tako će ono što inače previdimo aktivirati nova moždana područja.

Zatim perite zube "pogrešnom" rukom, ako ste dešnjak levom i obrnuto, a malo kasnije promenite vrstu jutarnje kave kako biste se obogatili novim aromama. Cilj je tih postupaka aktiviranje obeju moždanih hemisfera, jer je svaka promena, poput promene ruke pri pranju zuba, nov zadatak za mozak koji će aktivirati i drugu moždanu hemisferu, a nove navike stvaraju i nove asocijacije. Na putu do posla krenite nekim drugim putem, drugim prevoznim sredstvom, noseći, na primer, torbu u drugoj ruci nego inače i zaklopite oči za vreme vožnje. Naime, na uobičajenim putevima, mozak uključuje "autopilota", uz minimum podražaja, a nepoznat put uključuje kortex, deo mozga i Hippocampus, što podstiče razmišljanje. Na poslu se ne prepuštajte rutini, unesite malo "nereda" u radni dan, a u slobodno vreme zaigrajte, sami ili u društvu, neku igru, koja će vas osloboditi stresa, ali i zaokupiti vaše mišljenje.

Kod kuće za obrok odaberite namirnice koje inače ne jedete kako biste osetili nove ukuse i arome, a za stolom zamenite uobičajena mesta sedenja.

Seksualni je život posebno poglavlje i naročito bitno, jer erotičnost objedinjuje mnoge podražaje i čula. Iznenadite svog partnera nečim novim i drukčijim i dopunite doživljaj vinom, mirisnim uljima ili svećama.

Dakle, odvažite se na male promene vašeg dnevnog ritma, ali ne preterujte, jer velike promene prati stres, koji ipak valja izbegavati.